Nieuws uit De Bron van  3 oktober 2024

Dienst zondag 6 oktober
10:00 uur. Open Kring Viering. De dienst is voorbereid door Otto van Klaarbergen en Rianne Mulder.
We lezen Psalm 8 en Hebreeën 3 vers 1 tot 6. Het thema is ‘Dichtbij jezelf’. We worden muzikaal begeleid door Vincent van Ravels.
Het inzingen van nieuwe liederen is vanaf 09:15 uur onder leiding van Ginet Tuinder.
Zin om mee te zingen in dit ad hoc koortje? Van harte welkom!

Dienst zondag 13 oktober
10:00 uur. Zingen is twee keer bidden, dus zing je hoogste lied.
Dat is het thema van deze ochtend die onder leiding staat van Jan Faber en Maria Ufkes.
Behalve zingen, kun je luisteren naar muziek, poëzie van oude psalmen in een modern jasje, en mannen- en vrouwenstemmen. Dat allemaal wordt een feest voor hart en ziel. De liederen zijn deels gezongen tijdens de zomerreeks. Ook een kinderlied ontbreekt niet! We zingen samen met begeleiding van orgel, dwarsfluit en piano bij het licht dat leven doet.
We bidden zingend als teken van verbondenheid, geloof, hoop en liefde. Om mee te doen hoef je geen lid van een kerk te zijn. Voor iedereen die van muziek houdt en een keer een preek kan missen. Wel horen we twee gedichten: stof tot nadenken en napraten tijdens de koffie en thee na afloop.

Voor beide diensten wordt u van harte uitgenodigd.
Onderaan deze mail leest u hoe u de diensten kunt volgen en waar u de ordes van dienst kunt vinden.

Uit de wijkkerkenraad d.d. 24 september 2024
De wijkkerkenraad van De Bron heeft op dinsdag 24 september weer vergaderd. Blij zijn we dat er op zondag 29 september een nieuwe diaken is bevestigd en twee zittende ambtsdragers zijn herbevestigd in het ambt van ouderling-kerkrentmeester en ouderling.
De kerkenraad is op zoek naar een nieuwe notulist(e) nadat onze vaste notuliste na vele jaren is gestopt. We hopen gauw een nieuwe notulist(e) te vinden.
Het zoeken naar een kerkelijk werker gaat ook onverminderd door. Helaas zijn er nog geen vorderingen te melden. Mocht u iemand kennen die geschikt zou kunnen zijn dan kunt u dit doorgeven aan de scriba.
Kerk in Stad (KiS) gaat vanaf 2025 digitaal. De voorbereidingen voor deze omslag zijn stedelijk in volle gang.
We hebben de zomervieringen geëvalueerd en blikken vooruit op de Oogstdienst (27 oktober), Gedachtenisdienst (24 november) en Advent / Kerstperiode.
In 2025 zal er een aantal momenten georganiseerd worden, waar gemeenteleden met leden van de wijkkerkenraad kunnen spreken over het heden en de toekomst van De Bron. U wordt hierover mettertijd geïnformeerd via de Bronmail.
De wijkkerkenraad heeft besloten dat De Bron zich aansluit bij de Stichting Wijdekerk.
“Stichting Wijdekerk is een initiatief van een groep christenen, zelf LHBT+-persoon of nauw betrokken bij LHBT+-mensen. Hierbij staat LHBT+ voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en + voor een andere genderidentiteit of een andere seksuele gerichtheid (tussen gelijkwaardige personen). Wij vinden dat je jezelf moet kunnen zijn in jouw kerk. We hebben onze ervaringen en krachten gebundeld en delen die op onze website. We willen dit doen vanuit de liefde van Jezus Christus. Samen zijn Wijdekerk.”
Als wijkgemeente De Bron staan we open voor iedereen, ongeacht kleur, geaardheid of culturele achtergrond.
Meer informatie kunt u lezen op: https://www.wijdekerk.nl/word-ook-wijde-kerk

Notulist(e) gezocht voor de wijkkerkenraad
Helaas is onze vaste notuliste na vele jaren trouwe dienst gestopt met het notuleren van de wijkkerkenraadsvergaderingen en zijn we op zoek naar een opvolg(st)er.
De wijkkerkenraad vergadert 5-6 keer per jaar op de dinsdagavond in De Bron.
De notulist hoeft geen lid te zijn van de wijkkerkenraad. Bent u of kent u iemand die ervaring heeft met het notuleren van vergaderingen, discreet is en in het bezit van een laptop? Dan komen we graag met u (of de door u genoemde) in contact!
Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Jan de Jong, voorzitter via e-mail: voorzitter@pkndeBron.nl

Zitten en staan tijdens de wekelijkse kerkdienst
Binnen De Bron is het een gewoonte dat de gemeente staat tijdens de lezingen uit de Thora en het Evangelie. Deze gewoonte is indertijd in De Bron ingevoerd met als motivatie dat we opstaan tegen onrecht, hoewel dit in de Protestantse Kerk niet gangbaar is (de gewoonte om te staan tijdens de Evangelielezing in de Katholieke Kerk heeft een andere motivatie, die in De Bron geen rol heeft gespeeld).
Inmiddels – vele jaren later – is het niet meer voor alle gemeenteleden zo gemakkelijk of zelfs maar mogelijk om tijdens de dienst te gaan staan. Met het oog hierop is bij de werkgroep Eredienst het verzoek binnengekomen, om te overwegen de gewoonte om te staan tijdens de Thora- en Evangelielezingen te beëindigen, hoe mooi deze traditie ook is geweest.
De werkgroep heeft dit verzoek besproken en heeft aan de wijkkerkenraad geadviseerd om (weer) aan te sluiten bij de gangbare gewoonte in de Protestantse Kerk.
Dat wil dus zeggen dat we voortaan alleen gaan staan aan het begin van de viering tijdens het aansteken van de Paaskaars en het uitspreken van de bemoediging en het drempelgebed, en aan het einde van de dienst, tijdens de zegen en het slotlied (en tijdens uitzonderlijke gevallen, zoals de herdenking van een overleden gemeentelid).
Zo kunnen wij ons als gemeenteleden allemaal richten op de boodschap van de Thora en het Evangelie, zonder dat mensen die moeilijker ter been zijn zich bezwaard hoeven voelen omdat zij niet kunnen staan of zich buitengesloten voelen omdat zij tegen de ruggen van de staande mensen voor hen aan zitten te kijken.
De wijkkerkenraad heeft besloten het advies van de werkgroep Eredienst over te nemen. Van nu af aan komt dus een einde aan de gewoonte om te staan tijdens de lezingen uit de Thora en het Evangelie, en luisteren we zittend naar Gods woord, zoals dat uit de Thora, het Evangelie en de andere geschriften van de Bijbel tot ons komt.

Collecteren anno 2025:
Digitaal en bonnen blijven!
‘Ik zal even kijken of we nog wat contant geld in huis hebben’ is een veel gebezigde zin die je als collectant verneemt als je met een ‘ouderwetsche’ collectebus een huis-aan-huis actie houdt. Ook ondergetekende hoopt dat dit het geval is als er aangebeld wordt door een ‘loper’. Het betreffende bakje links-achter-onder in de keukenla vult zich namelijk sneller met prullaria dan met pecunia. Overigens blijven ook de 5, 2 of zelfs 1 eurocent stukken daar hardnekkig in liggen. De voorraad contant geld thuis slinkt. En binnenkort hoeft u ook geen contant geld meer mee te nemen naar de kerkdiensten. U hoorde er al eerder over. Het is nauwelijks meer mogelijk om contant geld te storten en de bank brengt er graag kosten voor in rekening. Dat in rekening gebrachte bedrag gaat uiteindelijk ten koste van de goede doelen, waar uw geld nuttig besteed wordt. En die doelen willen we juist zo veel mogelijk ondersteunen.
Dat betekent dat de werkgroep Diaconie bezig gaat om het collecteren steeds meer te ontdoen van klinkende munt. De QR codes en collectebonnen blijven. Of er fiscaal voordelen blijven, hoort u op de derde dinsdag van september. Dat staat hier uiteraard los van.
De werkgroep Diaconie zal u in de komende maanden informeren over het collecteren anno 2025 in De Bron.
Namens de diaconie, Christian Hulzebos

Meditatie in De Bron
Iedere tweede en vierde maandag van de maand bent u welkom voor meditatie in De Bron, Bentismaheerd 1a in Beijum.
De eerstvolgende bijeenkomst is op maandag 14 oktober. Om 19:30 uur begint de inloop met koffie en thee, om 20:00 uur is de aanvang meditatie.
We starten met lichaamswerk, om vervolgens via meditatie naar binnen te keren. Zo even los van de rumoerige buitenwereld naar de stillere binnenwereld.
Afhankelijk van de temperatuur adviseren wij u om warme kleding aan te trekken en/of een warm plaid mee te nemen. Er zijn geen kosten verbonden aan de meditatieavonden en u hoeft zich niet aan te melden. Graag tot ziens!
Meer informatie: tel. (050) 541 42 81

Jamactie ZWO in combinatie met de oogstdienst 27 oktober
Zoals inmiddels gebruikelijk houdt de ZWO een zelfgemaakte jam actie in combinatie met de oogstdienst op zondag 27 oktober. Tijdens de koffie is er ook nog wat lekkers).
De kosten voor de jam zijn € 2,50 en voor het lekkers € 0,50. U kunt nog contant betalen maar bij voorkeur via de QR code. Vergeet vooral niet uw telefoon mee te nemen!
De opbrengst van dit alles is voor ons project de Fynn Foundation.
De Foundation is vernoemd naar Fynn de Jonge. Fynn is doof, omdat Fynn in Nederland alle kansen kreeg, kan bij mbv implantaten weer horen. Omdat zijn ouders weten dat deze hulp in veel landen niet beschikbaar is, hebben ze de Fynn Foundation opgericht.
Ondanks dat armoede wereldwijd flink wordt aangepakt, zijn dove kinderen vaak onzichtbaar voor ontwikkelingsorganisaties . Dove kinderen uit ontwikkelingslanden gaan vaak niet naar school. Dove kinderen worden vaak zelfs binnen “verstopt”. Met de Fynn Foundation willen we dove kinderen zoveel mogelijk dezelfde kansen geven als Fynn. Daarbij zorgen we ervoor dat de hulp gegeven wordt door professionals, onder meer van Kentalis International (audiologisch instituut), en dat de hulp op duurzame wijze wordt gegeven.
Met de jam actie nemen jullie wat lekkers mee naar huis en steunen jullie tegelijkertijd het goede doel. Graag zien we elkaar aan de ZWO tafel!
Lettie Oostinga, Abra Havinga en Immie Hoekstra

Dag van de mantelzorg 12 november
Dit jaar is de feestelijke avond van de 'Dag van de Mantelzorg' in Groningen op dinsdagavond 12 november. Het wordt een avond vol entertainment en ontspanning voor mantelzorgers die wonen in de gemeente Groningen. In de week voorafgaand aan deze avond organiseert het Steunpunt Mantelzorg Taart-in-de-Buurt momenten.
Een gezellig samenzijn in de wijken en dorpen voor mantelzorgers, met heerlijke lekkernijen. De uitnodigingen voor zowel de Feestavond als Taart-in-de-Buurt zijn deze week verstuurd naar alle mantelzorgers die bij het Steunpunt bekend zijn. 
Kom jij in je werk of omgeving mantelzorgers tegen die nog niet bekend zijn bij het Steunpunt Mantelzorg? Zij kunnen zich aanmelden via tel. (050) 312 60 00.
De mantelzorger ontvangt dan de uitnodiging voor de feestavond, de mantelzorgwaarderingskaart en informatie over bijeenkomsten, cursussen en ondersteuning (aanmelden voor de Dag van de Mantelzorg kan tot uiterlijk 27 oktober, inschrijven als mantelzorger kan het hele jaar door). 

Leden gezocht voor het classicaal college Bezwaren en Geschillen
Het CCBG is het orgaan binnen PKN waar eventuele bezwaren tegen een besluit van een kerkenraad, een classicale vergadering of een ander kerkelijk lichaam in het ressort van een classis kunnen worden ingediend. Het college toetst of de besluiten zijn genomen volgens de in de kerkorde voorgeschreven procedures en of deze voldoen aan de beginselen van behoorlijk bestuur.
Het CCBG Groningen – Drenthe is werkzaam in de provincies Groningen en Drenthe en bestaat momenteel uit het minimum van vijf leden. De leden doen dit werk op vrijwillige basis. Het gaat dus niet om een betaalde functie. Om de taken van het college uit te kunnen blijven oefenen is er dringend behoefte aan nieuwe collegeleden (bij voorkeur twee). Gemiddeld behandelt het college zo’n 5 a 10 bezwaarschriften per jaar. In een aantal gevallen is een hoorzitting nodig. Deze hoorzittingen (1 a 2 per jaar) worden in de avonduren gehouden. Tot de taak van de collegeleden behoren het bijwonen van enkele hoorzittingen en het doen van uitspraken.
Voor de invulling van de twee vacatures komt het college graag in contact met mensen die:
· belijdend lid zijn van de Protestantse Kerk en die (voormalig) ambtsdrager zijn;
· die een werkkring en/of achtergrond uit een ander spectrum van de maatschappij hebben: om het nodige evenwicht in het college te brengen omdat het merendeel van de leden jurist is dan wel een juridische achtergrond heeft;
· woonachtig zijn in de provincies Groningen of Drenthe.
Meer informatie is verkrijgbaar bij de voorzitter van het CCBG, ds. Theunis Veenstra, e-mail: voorzitter-ccbg@classisgroningendrenthe.nl of telefonisch via: (06) 26 07 85 30. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek.

Bloemenpotje
Zoals u weet hangt er in de foyer een bloemengroet spaarpotje. Vanuit dit potje proberen we de wekelijkse bloemen voor de bloemengroet te betalen. Iedereen kan zo bijdragen aan de bloemengroet en daarmee wordt de bloemengroet echt door ons als gemeente gedragen.
Voor degenen die doorgaans geen contant geld meer bij zich hebben - aan het prikbord hangt een QR-code speciaal voor dit doel. Net als bij de collecten kun je daarmee met je telefoon een bedrag overmaken. Dan is het bovendien als gift op te voeren voor de belastingen. Dit laatste geldt ook als je een bedrag overmaakt op de rekening van de diaconie (NL38 RABO 0325 1920 65, t.n.v. werkgroep diaconaat) – dan wel graag aangeven dat het voor de bloemengroet is.
Het zou mooi zijn als we met z’n allen de bloemengroet zouden kunnen financieren.
Werkgroep diaconaat

Bloemengroet
Gemeenteleden worden van harte uitgenodigd namen te noemen van mensen die naar hun mening in aanmerking komen voor de bloemengroet.
U kunt dit doorgeven aan één van de ambtsdragers of aan de coördinator van de bloemengroet, Gera Berends, via e-mail: berenbosch@hotmail.com of tel. (06) 33 76 34 84.

Koffie-inloop
Iedere woensdagochtend tussen 10:00 – 12:00 uur en vrijdagmiddag tussen 14:00 – 16:00 uur bent u van harte welkom in De Bron voor gratis thee en/of koffie en gezelligheid.
Met op vrijdag, indien gewenst, samen spelletjes doen.

Namens de wijkkerkenraad,
Paulien van de Belt, scriba

De kerkdiensten in De Bron kunnen worden gevolgd via de website van De Bron: www.pkndebron.nl/onze-vieringen Klik vervolgens op de knop ‘De Bron Live Stream’
De kerkdienst in de Nieuwe Kerk kunt u volgen via www.kerkomroep.nl
De kerkdienst in de Martinikerk volgt u via www.kerkdienstgemist.nl
Meer informatie en de ordes van dienst vindt u op de website: www.pkndebron.nl