Nieuws uit De Bron van 5 september 2024

Dienst zondag 8 september
10:00 uur. Voorganger is ds. Rob Fortuin. Muzikale begeleiding door Leo Moeller.

Dienst zondag 15 september Stefanuskerk
Vredeszondag, 10:30 uur! In de Stefanuskerk in Noorddijk. Dit is een gezamenlijke oecumenische viering met de gemeente Damsterboord en de Walfriedgemeenschap Voorgangers: Ds. Lieuwe Giethoorn en Pastor Myriam Oosting. Ook leden van De Bron hebben meegedaan aan de voorbereiding van deze dienst.
Het thema is ‘Samen voor Vrede. Nu!’ We hopen velen van u te zien in de oecumenische viering in de Stefanuskerk te Noorddijk.
Let op: de dienst begint om 10.30 uur.
Bezoekt u liever de gezamenlijke dienst van de wijkgemeenten Fontein en Nieuwe Kerk, dan bent u natuurlijk vrij om daarheen te gaan.
De dienst in de Nieuwe Kerk begint om 10:00 uur.

Voor beide diensten wordt u van harte uitgenodigd.
Onderaan deze mail leest u hoe u de diensten kunt volgen en waar u de ordes van dienst kunt vinden.

Voortgang beroeping nieuwe voorganger
Helaas is het ook in de tweede ronde niet gelukt om een nieuwe voorganger voor onze wijkgemeente te vinden. De twee kandidaten die hadden gereageerd op onze advertentie hebben zich al teruggetrokken voordat we hen konden uitnodigen voor een gesprek. De wijkkerkenraad is inmiddels in overleg met het dagelijks bestuur van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Groningen, om te bezien welke volgende stappen wij kunnen nemen.
Voorlopig zullen we als wijkgemeente dus verder moeten gaan zonder vaste voorganger, maar binnen het bredere verband van de Protestantse Gemeente Groningen mogen wij gelukkig rekenen op hulp en advies wanneer dat nodig is.

Uitbreiding wijkkerkenraad
De wijkkerkenraad van De Bron is verheugd u te kunnen melden dat op zondag 29 september Hester Mulder wordt bevestigd in het ambt van diaken.
Jelle Kooistra neemt in deze dienst afscheid als diaken en zal worden herbevestigd als ouderling-kerkrentmeester.
Jan Knot zal worden herbevestigd in het ambt van ouderling.
Eventuele bezwaren kunt u indienen bij de scriba via secretariaat.de.bron@gmail.com

Uit de wijkkerkenraad d.d. 27 augustus 2024
De wijkkerkenraad van De Bron heeft op dinsdag 27 augustus vergaderd. De wijkkerkenraad vergadert eens per 2 maanden, maar door de zomervakantie werd de tijd tussen 2 vergaderingen dan wel erg lang, dus eigenlijk was dit een ingelaste vergadering. Het is ook nog vakantietijd, dus dit voelde als een ontspannen vergadering.
Grootste zorgpunt op dit moment is het feit dat er nog geen kerkelijk werker voor De Bron is gevonden. Ook elders in de stad verloopt de werving van beroepsmedewerkers moeizaam. Een echte oorzaak hiervoor is niet bekend. In overleg met de Algemene Kerkenraad zal worden gezocht naar een oplossing.
De Kidsclub in Beijum draait prima. Er is veel belangstelling voor de activiteiten die georganiseerd worden. Er wordt bekeken hoe we ook het komende seizoen goed kunnen samenwerken.
Aan het begin van het seizoen wordt ook vooruit gekeken naar de andere activiteiten. Op korte termijn zijn dat de Vredeszondag en de Welkomstzondag (ook wel startzondag). De Vredeszondag vieren we samen met de gemeente Noorddijk en de Walfriedgemeenschap binnen de Hildegard parochie. Vanuit deze voorbereidingsgroep wordt een vertegenwoordiger vanuit Beijum gevraagd; de kerkenraad stelt voor om rond te kijken binnen de gemeente naar wie deze taak op zich wil nemen.
Op de langere termijn staat de spulletjesmarkt op de kalender. Voor een spulletjesmarkt in november is echter de voorbereidingstermijn te kort. Voor de dag zelf lukt het waarschijnlijk wel om medewerkers te vinden, maar juist het voor- en nawerk kost veel tijd en inzet.
De kerkenraad besluit dit jaar geen spulletjesmarkt te organiseren en dit in april opnieuw te agenderen, in de hoop dat er in 2025 op tijd voldoende menskracht beschikbaar is.
Tot slot heeft de wijkkerkenraad een voorstel tot aanpassing van de plaatselijke regeling van De Bron vastgesteld, binnen de grenzen van de plaatselijke regeling van de PGG.
Daarmee werd de eerste vergadering van dit seizoen gesloten.

Zitten en staan tijdens de wekelijkse kerkdienst
Binnen De Bron is het al vele jaren een gewoonte dat de gemeente staat bij de lezing uit het Evangelie. Naar aanleiding van een aantal reacties uit de wijkgemeente heeft de wijkkerkenraad besloten deze afspraak nu los te laten.
Aan het begin van de viering staan we bij het aansteken van de Paaskaars en de bemoediging en drempelgebed. Aan het einde staan we tijdens het slotlied en de zegen.
En uiteraard staan we bij bijzondere gebeurtenissen.

Oecumenische viering op zondag 15 september 2024 in het teken van de Vredesweek
Op zondag 15 september zal er weer een oecumenische dienst worden gevierd in de Stefanuskerk te Noorddijk. Het is de tweede van dit jaar. Zoals eerder gemeld, hebben de Walfriedraad en de kerkenraad van Damsterboord afgesproken dat er voortaan twee oecumenische diensten per jaar zullen worden gehouden. Ook de wijkgemeente De Bron van de PG Groningen sluit zich hierbij aan. Deze vereenvoudiging ten opzichte van het verleden biedt de mogelijkheid dat voorgangers van beide gemeenten samen voorgaan en er meer werk kan worden gemaakt van de diensten zelf.
Dit jaar zal de dienst in het teken staan van de interkerkelijke Vredesweek die dit jaar op 14 september begint. De Vredesweek is een week van bezinning en actie die jaarlijks plaatsvindt in de week van 21 september, de door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationale Dag van de Vrede.
De voorbereidingsgroep is samen met de voorgangers pastor Myriam Oosting en ds. Lieuwe Giethoorn vlak voor de zomervakantie begonnen met de voorbereiding. We hebben nagedacht over de vraag wat we met een vredesdienst willen bereiken. Het lijkt ons belangrijk om met elkaar te delen hoe wij deze tijd met oorlogen, dichtbij en veraf, beleven. We zijn bang dat de oorlog dichterbij komt en dat daardoor de onzekerheid en intolerantie toeneemt. Hoe zal de toekomst eruit zien voor onze (klein)kinderen? Wat kunnen we zelf doen aan het gebrek aan verbinding en het langs elkaar heen roepen?
En wat de invulling van de dienst zelf betreft: kunnen we in contact komen met mensen uit oorlogsgebieden die hiernaartoe zijn gekomen, om te horen wat zij hebben meegemaakt?
In de tweede helft van augustus hopen we de dienst verder in te vullen. In de week vóór 15 september zal de liturgie op de website van de Walfried en Damsterboord worden geplaatst. U kunt die dan al raadplegen of downloaden.
Lieuwe Giethoorn, namens de voorbereidingsgroep

Wat is meditatie?
Meditatie is een praktijk die al duizenden jaren bestaat. Het wordt over de hele wereld beoefend, en is een tijdloze en contemplatieve oefening die de geest, lichaam en zien in harmonie tracht te brengen.
In boeddhistische leer benadrukt meditatie innerlijke stilte en opmerkzaamheid als weg naar verlichting, waarbij men zich bewust wordt van gedachten zonder eraan vast te klampen.
Hindoeïstische meditatie zoekt eenheid met het goddelijke door concentratie en ademhalingsoefeningen, gericht op zelfrealisatie.
In de christelijke traditie biedt meditatie een diepere verbinding met God en reflectie over spirituele teksten, om spirituele groei en vrede te bevorderen. In mindfulness-praktijken wordt de nadruk gelegd op het bewust aanwezig zijn in het moment, met openheid voor sensaties en gedachten, zonder oordeel. Binnen al deze tradities is meditatie een pad naar innerlijke rust, bewustzijn en transformatie, waarbij men de sluier van de materiële wereld oplicht om de ware essentie van het zelf en het universum te ontdekken.

Nieuw project van de gezamenlijke ZWO’s van de Fontein - Nieuwe Kerk – De Bron
Per 1 september 2024 voor de duur van 2 jaar starten we met het nieuwe project:
De Fynn Foundation.
Deze stichting is opgericht door de familie van Fynn, een dove jongen uit Nederland. De stichting ondersteunt ouders van dove kinderen in ontwikkelingslanden bij het leren van gebarentaal. Ook zetten ze zich in zodat dove kinderen daar naar school kunnen.
De Fynn Foundation werkt hiervoor o.a. samen met Kentalis (audiologisch centrum) maar ook met partners in de ontwikkelingslanden.
Ondanks dat armoede wereldwijd flink aangepakt wordt, zijn dove kinderen vaak onzichtbaar voor ontwikkelingsorganisaties (United Nations Development Programme 2016). Uit de schrikbarende cijfers van de World Health Organization (2017) blijkt dat de meeste dove kinderen in ontwikkelingslanden niet naar school gaan. Dove kinderen worden vaak zelfs binnen “verstopt”. Met de Fynn Foundation willen we dove kinderen zo veel mogelijk dezelfde kansen geven als Fynn.
Begin bij het gezin. Als er al hulp geboden wordt, komt deze in veel ontwikkelingslanden relatief laat. De Fynn Foundation zet zich in om jonge dove kinderen en hun families in een zo vroeg mogelijk stadium te helpen, wat cruciaal is voor een zo optimaal mogelijke ontwikkeling (World Health Organization, 2017). Dit wordt gedaan door samen te werken met partners in de ontwikkelingslanden. Op deze manier kan de hulp aangepast worden aan de wensen van de dove kinderen en hun ouders. Daarbij zorgen we ervoor dat de hulp gegeven wordt door professionals, onder meer van Kentalis International, en dat de hulp op duurzame wijze wordt gegeven. Dus met een blijvend effect.
Op https://www.fynnfoundation.nl/ kun je nog veel meer informatie vinden.
Als gezamenlijke ZWO hebben wij unaniem gekozen voor dit hartverwarmende project.
Graag zetten we ons weer in met allerlei acties. Helpen jullie ons weer mee?
Namens ZWO De Bron, Immie Hoekstra

Activiteiten in De Bron in najaar 2024

Meditatie in De Bron
Vanaf maandag 9 september, en daarna op maandag 23 september enz., ben je op iedere tweede en vierde maandag van de maand welkom voor meditatie in De Bron.
Om 19:30 uur begint de inloop met koffie en thee, om 20:00 uur is de aanvang meditatie. We starten met lichaamswerk, om vervolgens via meditatie naar binnen te keren.
Zo even los van de rumoerige buitenwereld naar de stillere binnenwereld. De avond op 9 september zal worden ingevuld met een klankbordconcert / meditatie.
Er zijn geen kosten verbonden aan de meditatieavonden en je hoeft je niet aan te melden.
Meer informatie: Jan Knot, tel. (050) 541 42 81

Lectio Divina
In september hopen we weer te starten met Lectio Divina.
Lectio Divina is een manier om in stilte en rust een Bijbelgedeelte te lezen en te herlezen, zodat het betekenis voor jou kan krijgen. Het is ‘luisteren met je hart’. Door deze manier van lezen kunnen persoonlijke zaken naar voren komen. Ook nemen we de tijd om met elkaar te delen en zo ook van elkaar te leren. In kleine groepjes van maximaal acht personen willen we samen kijken en ontdekken wat de Bijbel ons vandaag wil zeggen. In de eerste plaats voor jezelf, wie mag ik ‘zijn’ en hoe mag ik dat ‘zijn’ gestalte geven in relatie tot mijzelf, alsook naar God en de ander. Misschien vraag je jezelf ook weleens af: ‘Hoe actueel is de Bijbel nog voor vandaag anno 2024?’ en ‘Kan ik er praktisch door geïnspireerd worden?' en ‘Hoe gaat dat dan?’
Dan is een kennismaking met Lectio Divina zeker voor jou de moeite waard. Is je interesse gewekt en heb je zin om mee te doen?
In september beginnen we en komen gewoonlijk één keer per 14 dagen bij elkaar voor maximaal twee uurtjes. Momenteel is er nog volop plek.
Dus laat ons op tijd weten via een belletje, whatsapp of een mailtje. Ook als je één keer mee wil doen om te ‘proeven’ of dit iets voor jou is… laat van je horen.
De bijeenkomsten vinden plaats in De Bron; data en tijden van samenkomst wordt vastgesteld in overleg met de deelnemers .
Voor aanmelden of vragen kun je terecht bij Cor Snieder, e-mail: Cor Snieder of tel: (06) 18 24 19 57; of bij Marjanne Binsbergen, e-mail: Marjanne Binsbergen

Ziel en Zaligheid. Het hiernamaals in Groningen
In een serie van vier avonden willen we van gedachten wisselen over de verwachtingen en voorstellingen van het hiernamaals, zoals die ‘spreken’ uit grafschriften uit de periode van 1500-1800, in kerken in de provincie Groningen. Wat stelde men zich voor bij het ‘leven’ na de dood? Op welke Bijbelse teksten baseerde men deze ideeën? Denken wij nu op dezelfde manier als mensen van toen over het hiernamaals? Geloven wij (nog) in een Laatste Oordeel en Wederopstanding, en heeft dat invloed op de manier waarop wij leven?
Niemand kan met zekerheid iets zeggen over een ‘leven’ na de dood – hoe dat eruit zal zien en wanneer dat zal zijn (onmiddellijk na het overlijden of pas na het einde der tijd). De gesprekken hierover zullen dus heel ‘open’ zijn, waarbij de grafschriften uit het verleden dienen als aanzet en stof tot nadenken.
Op elk van de vier avonden zal een bepaald thema centraal staan:

Hemel, hel – en vagevuur? (1 oktober)
Lichaam en ziel (8 oktober)
Gedenk te sterven (15 oktober)
Wat is het leven waard? (22 oktober)

De avonden worden verzorgd door Jan de Jong en Tonko Ufkes, en vinden plaats op dinsdagavonden van 19:30 tot uiterlijk 21:00 uur in De Bron op 1, 8, 15 en 22 oktober. Deelname is gratis, opgave vooraf is niet noodzakelijk. Ook niet-leden van wijkgemeente De Bron zijn welkom.

Open wijkontmoeting in De Bron
Iedere woensdagochtend van 10:00 – 12:00 uur en vrijdagmiddag van 14:00 – 16:00 uur bent u als bewoner van de wijken Beijum, de Hunze en van Starkenborgh van harte welkom in De Bron. Onder het genot van een kop koffie is er gelegenheid andere wijkbewoners te ontmoeten, met op woensdag als extra een gratis tosti en/of kop soep, en op vrijdag de mogelijkheid een spelletje te spelen. Stap gewoon binnen zonder verplichtingen of kosten. Iedereen is van harte welkom! Zien we u ook binnenkort?

Moviemaal
Op drie zondagavonden in de periode van november 2024 tot april 2025 (‘wintertijd’) wordt er in De Bron een film vertoond en in de pauze een maaltijd geserveerd die past bij het thema van de film.
De precieze data en de namen van de films worden later via de Bronmail bekend gemaakt.
● Aanvang: 17:30 uur, einde omstreeks 20:30 uur
● Toegang: € 3,50 p.p. Voor een familie van 4 personen of meer: € 12,00
● Vanwege beperkte aantal plaatsen alleen toegang voor leden van wijkgemeente De Bron

Sint Maarten
Op maandag 11 november is er aan het einde van de middag in De Bron iets lekkers voor kinderen die met een lampje komen om Sint Maarten liedjes te zingen.

Bijzondere diensten
Zondag 27 oktober: oogstdienst
Zondag 24 november: gedachtenisdienst
Zondag 1, 8, 15 en 22 december: Adventdienst

 

Bloemenpotje
Zoals u weet hangt er in de foyer een bloemengroet spaarpotje. Vanuit dit potje proberen we de wekelijkse bloemen voor de bloemengroet te betalen. Iedereen kan zo bijdragen aan de bloemengroet en daarmee wordt de bloemengroet echt door ons als gemeente gedragen.
Voor degenen die doorgaans geen contant geld meer bij zich hebben - aan het prikbord hangt een QR-code speciaal voor dit doel. Net als bij de collecten kun je daarmee met je telefoon een bedrag overmaken. Dan is het bovendien als gift op te voeren voor de belastingen. Dit laatste geldt ook als je een bedrag overmaakt op de rekening van de diaconie (NL38 RABO 0325 1920 65, t.n.v. werkgroep diaconaat) – dan wel graag aangeven dat het voor de bloemengroet is.
Het zou mooi zijn als we met z’n allen de bloemengroet zouden kunnen financieren.
Werkgroep diaconaat

Bloemengroet
Gemeenteleden worden van harte uitgenodigd namen te noemen van mensen die naar hun mening in aanmerking komen voor de bloemengroet.
U kunt dit doorgeven aan één van de ambtsdragers of aan de coördinator van de bloemengroet, Gera Berends, via e-mail: bloemengroet of tel. (06) 33 76 34 84.

Koffie-inloop
Iedere woensdagochtend tussen 10:00 – 12:00 uur en vrijdagmiddag tussen 14:00 – 16:00 uur bent u van harte welkom in De Bron voor gratis thee en/of koffie en gezelligheid.
Met op vrijdag, indien gewenst, samen spelletjes doen.

Namens de wijkkerkenraad,
Paulien van de Belt, scriba

De kerkdiensten in De Bron kunnen worden gevolgd via www.kerkdienstgemist.nl
De kerkdiensten in de Nieuwe Kerk kunnen worden gevolgd via www.kerkomroep.nl
Meer informatie en de ordes van dienst vindt u hier op de website.