buurthuiskamerDe Bron, kerk in de wijk en … buurthuiskamer

Iedereen kent het Leger des Heils: van de dag- en nachtopvang, van de man met de collectebus voor de voormalige V&D, van inzamelingsacties. Maar het Leger doet meer. Zo biedt het een breed aanbod van zorgactiviteiten in veel steden. ‘Bij Bosshardt’ worden deze zorgactiviteiten genoemd. Zo is er een Bij Bosshart kledingwinkel in de Oosterparkbuurt en zijn er twee Bij Bosshardt buurthuiskamers in ‘Stad’. U kunt erover lezen op https://www.legerdesheils.nl/dossier/buurtwerk.
Eén van deze buurthuiskamers zit in Beijum aan de Amkemaheerd, nu al weer 7 jaar. Christien de ruiter, één van onze diaken, vertelt erover en heeft nieuws! “Een buurthuiskamer Bij Bosshardt is een sociale en gezellige inloop plek. Men kan men meerdere keren per week binnen lopen voor een gratis kopje thee of koffie, een goed gesprek, een ontmoeting met andere wijkbewoners. En er staat een deur open voor een luisterend oor, zeg maar privé gesprekken als daar behoefte aan is.

De bezoekers kunnen een spelletje spelen en eenmaal per week is er soep of een tosti (tegen een geringe betaling). Maar helaas stopt binnenkort de samenwerking met de eigenaar van het pand (Patrimonium) en dat leidde tot onrust. Tijdens de voorlichtingsavond bij Bij Bosshardt bleek hoe erg men geschrokken was. Er was veel verdriet, maar ook boosheid en verwarring. Toen kwam de vraag: ‘Waar kunnen wij nu nog naar toe?’ Het was Bij Bosshardt bekend dat wij in De Bron al heel lang een inloop ochtend hadden, al voordat het Leger des Heils in Beijum een Bij Bosshardt buurthuiskamer begon. Het was destijds uit een enquête gebleken dat er in onze wijk veel behoefte is aan ontmoetingsplekken. Daarom zijn we dat destijds begonnen. En in de loop der jaren is steeds meer samenwerking ontstaan tussen de diverse organisaties en groepjes, die sociaal actief zijn in de wijk. Hierdoor kunnen wij soms samen mensen verder helpen als die behoefte er is. Toen dit onverwachte nieuws bekend werd, ben ik namens De Bron uitgenodigd om mee te denken en te zoeken naar een oplossing. Ik heb toen voorgesteld om eens een koffie inloop te ervaren in De Bron. Onze wijkkerkenraad reageerde erg enthousiast over de rol die De Bron kan vervullen als buurthuiskamer. Het bleek dat we niet alleen op woensdagochtend, maar ook op vrijdagmiddag De Bron open kunnen stellen. Overigens heeft Patrimonium - gezien de reacties vanuit de wijk - toestemming gegeven aan Bij Bosshardt om tot na de zomervakantie nog een dagdeel (op de maandag of dinsdag) open te blijven.
Concreet is het plan om vanaf 22 juli 2022 ook op de vrijdagmiddag De Bron open te stellen tussen 13.30-15.30 uur en op de al bestaande woensdagochtend soep of tosti’s aan te beiden. Maar dat moet nog geregeld worden. De dag nadat ik dit voorstel deed, werd ik gebeld door een vaste bezoeker: zij gaat voor tosti ijzers zorgen. Ze was zo blij dat er toch inloopplekken in de wijk blijven! Vaak hoor ik van mensen hoe fijn het is om even ergens, zonder verplichting (en gratis), een bakkie te doen en andere mensen te ontmoeten. Eén van de bezoekers vertrouwde mij toe dat haar weekend nu minder lang en eenzaam zou zijn.
Wij hopen dat een aantal vrijwilligers van Bij Bosshardt mee gaan naar De Bron. Op de woensdagochtend zijn er op zich voldoende gastheren en -vrouwen, maar jullie zullen begrijpen dat we nu meer hulp kunnen gebruiken. Vooral op de vrijdagmiddag hebben we nog mensen nodig.”
Dus heb je zin en tijd en/of wil je meedenken over wat de vrijdag middag tot een leuk inloopmoment gaat maken? Laat het weten aan Christien de Ruiter .

Vanuit de werkgroep diakonie, Christien de Ruiter en Christian Hulzebos