Warmbloedig of toch koudbloedig?

Warme Kamers bieden uitkomst! Zonder onnodig uit te weiden, kan ik u in deze rubriek wel iets persoonlijks vertellen. Het blijft immers toch onder ons. Het is namelijk zo dat ik twijfel over mijn warmbloedig zijn, zeker in de koudere jaargetijden. Om dat te begrijpen, neem ik u even mee naar een biologieles op de middelbare school. De definitie van ‘warmbloedig’ is dat de lichaamstemperatuur ongeveer rond 37° C schommelt en - let op - onafhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Ik (en u overigens ook) worden geacht te beschikken over een interne productie en regulatie van warmte. Dit in tegenstelling tot koudbloedigen; zij hebben externe warmtebronnen nodig voor het regelen van hun lichaamstemperatuur. Welnu, ik heb ook een externe warmtebron nodig en zet die bron (lees thermostaat) graag een puntje hoger dan mijn eega doet. Dus u raadt al wat er gebeurt: we jojoën wat heen en weer tussen de 18 en 19 graden. Iedere beweging naar de thermostaat wordt nauwlettend door ons in de gaten gehouden. Verwijzingen naar aardbevingen worden niet geschuwd als ik op +0.5 druk. En bij +1.0 komt de tirannieke tsaar voorbij. Vooralsnog trek ik aan het kortste eind en trek lange onderbroeken aan. Dat heet ski-underwear, ook als je gewoon wandelt.

Ik heb het er overigens graag voor over. Niet alleen vanwege voornoemde redenen, maar ook omdat het scheelt in mijn CO2-voetafdruk en in de portemonnee. Hoeveel weet ik niet, maar minder gebruiken is beter (dat geldt overigens voor wel meer zaken). Dat brengt me bij het volgende. Om iedereen in de gelegenheid te stellen om energie te besparen en er toch warmpjes bij te zitten, heeft het Leger de Heils het zogenaamde ‘Warme Kamers’ initiatief genomen (https://www.legerdesheils.nl/warmekamers). Samen met andere organisaties zorgt het Leger voor Warme Kamers bij iedereen in de buurt. Verspreid over heel Nederland zijn er meer dan 100 buurthuiskamers. Zo kan iedereen die dat wil in de koude maanden elkaar ontmoeten en ook nog eens besparen op de energierekening. De Bron is met enige regelmaat open (dat hebt u al eerder gelezen) en dichtbij is de Warme Kamer in de Forumbibliotheek Beijum (Ypemaheerd 42). Met de wervende tekst ‘Koud thuis? Kom er warm bij zitten!’ is iedereen daar elke dag welkom van 8.30-17.30 uur. Dat kost natuurlijk geld en ik nodig u, namens onze werkgroep Diakonie, van harte uit om (een deel van) uw energievergoeding er aan te doneren. Het is zeer waarschijnlijk dat het gesprek ter plekke ook over de energieprijzen of -vergoeding gaat en evenzo dat er veel minder discussie is over de stand van de thermostaat. En: u hoeft waarschijnlijk geen ski-wear aan. Hoort zegt het voort!
Het Pand en het Floreshuis hebben dit idee gezamenlijk opgepakt voor de Korrewegwijk. In het Floreshuis kan men terecht voor een warme werkplek. In Het Pand kunnen gezinnen en andere mensen die warmte en gezelligheid zoeken terecht. Koffie en thee zijn in Het Pand gratis en er wordt dagelijks een lunch geserveerd. Het huidige rooster is te vinden op de website https://www.mooiewijken.nl/2022/11/09/warmewinter. Heeft u zelf de overheidssubsidie van 2 x € 190 (november / december) op de energierekening niet nodig, overweeg dan om bij te dragen aan dit initiatief: NL43 INGB 0008 3755 84 t.n.v. Stichting Missionair Werk Het Pand, onder vermelding van ‘Warme Kamers’.
Christian Hulzebos namens de werkgroep diakonie, en Ruud van Erp