facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

Op 1 februari 2018 zijn we begonnen. In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

ovdlogo

Verslag startweek 2017 met als thema: open huis.

Zaterdagavond 9 September stonden we met 2 jongerenteams klaar om te beginnen aan de dropping /speurtocht. Deze werd gehouden tussen Anloo en Schipborg met als herkenningspunten op de route de hunebedden nr. D7 en D8. De jongeren moesten via foto’s en aanwijzingen die op hun papier stonden de route in het donker volgen. Dit bleek niet mee te vallen, want uiteindelijk werd het voor één groep een echte dropping om dat ze de weg helemaal kwijt waren. Uiteindelijk was iedereen rond 1:00 uur weer binnen.
Woensdagmiddag 13 september was er soep eten in verschillende kerken voor de mensen uit de wijk. Bij het soep eten in de Fontein waren er ongeveer 25 personen. Ze hebben heerlijk gesmuld van een zelfgemaakte burgersoep met stokbrood en kruidenboter. In de Nieuwekerk waren er wat minder bezoekers, één buurtbewoonster en 2 Belgische toeristen. Ook hebben de bouwvakkers en orgelbouwers die daar aan het werk waren gezellig mee gege-ten van de kippensoep, groente soep of de linzensoep die daar geserveerd werden.

Woensdagavond 13 september was de openingsvesper en bloemschikken in de Fontein. Bij het bloemschikken was het erg gezellig en is een bloemstuk in echte herfsttinten gemaakt. Bij de vesper heeft men genoten van zang, be-zinning en harpspel.
Donderdagavond 14 september was onze "buitenactiviteit". Een excursie naar de Synagoge en een rondleiding en kaasproeverij in de Pelstergasthuiskerk. Hier kregen we een verhaal over de geschiedenis en het gebruik van de kerk op dit moment te horen. Daarna kregen we een rondleiding met plekjes die normaal alleen op de monumen-tendag open staan voor bezichtiging.
Teruggekomen in de kerkzaal kreeg Annemarie Knol het woord en zij vertelde ons over verschillende kazen en hun smaken. Natuurlijk mochten we zelf vergelijken en kregen we een drietal kazen te proeven met een heerlijk glas biologische wijn. Daarna gingen we naar de Synagoge. Daar werden we ontvangen door een enthousiaste historicus die met veel passie kon vertellen over de groep Joden uit Groningen en Noord Nederland. Een triest verhaal waarin duidelijk werd dat de groep Joden klein is op dit moment en er nog maar eens in de twee weken een dienst kan worden verzorgd. Een duidelijk verhaal waar we uitleg kregen over gebruiken, gewoonten en dilemma's van het leven volgens de geboden. Daarna volgde nog een korte rondleiding door het gebouw. Er is veel te ontdekken over de architectuur van dit mooie gebouw.
Vrijdagavond 15 september was het Luthers foodfestival in de Fontein. De kerkzaal en gang boden plaats aan ver-schillende gezellige food-kramen, waar preischotels, kip met kaneel, huzarensalades, rundvlees met uien en rode kool met appel werd aangeboden. De predikanten verzorgden het drankjesbuffet en er vormden zich lange rijen voor de pannenkoekkraam in een aangebouwde tent. De avond werd opgeluisterd door troubadour Otto Teppema. Met 110 gasten kan de startweekcommissie en de kookgroep onder leiding van Bouwien Knol spreken van een groot succes. De grote groep vrijwilligers bestaande uit onder meer de klusgroep, opbouwers, opruimers, afwassers en de vele koks werden door Menno Pool van de commissie bedankt met de wens dat iedereen er volgend jaar weer bij is!
Zaterdagmiddag 16 september was de kindermiddag. Deze werd dit jaar in de Nieuwe Kerk gehouden. Hier konden de jongere kids volop hun creativiteit kwijt en natuurlijk kon er worden gesnoept en gedronken.
Zaterdagavond 16 september stond gepland om een spannend bosspel te spelen in het Roegebos. We zouden de Kolonisten van Catan spelen. Normaal een bordspel, maar dit spel kan ook prima in een bos gespeeld worden. We waren er klaar voor! Tien jongeren hadden zich hiervoor opgegeven. Echter gooide het weer roet in het spel. Een uur van te voren werd alsnog besloten om het spel af te lasten vanwege de regen. Helaas.. Maar we hebben nu wel een spel op de plank liggen dat alsnog een keer gespeeld kan worden. Hopelijk werken de weergoden dan wel mee!!
Zondagochtend 17 september werd de week afgesloten met een prachtige slotdienst in een bomvolle Nieuwe Kerk. Aanwezigen konden na de dienst kennismaken met tal van commissies, gespreksgroepen en activiteiten die zich presenteerden in informatiekramen die in de gehele kerk waren neergezet. Ook kon een kijkje worden genomen in de nieuwe jeugdruimte in de oude kosterswoning, waar druk aan wordt gewerkt. Met een gezamenlijke lunch ten bate van het project ‘Future in our hands’ was de startweek ten einde en zijn de drie gemeenten vastbesloten er een inspirerend kerkelijk jaar van te maken.
Erik Postma