facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

Op 1 februari 2018 zijn we begonnen. In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

ovdlogo

bloemschikking1De symbolische schikking op de tafel in de Bron In de veertigdagentijd 2019

Hoe kan je nu opstaan en gaan feesten als de wereld zo verscheurd is.
Als er hartverscheurend lijden in of om je heen is. Je naaste mens ziek is of erger. Het lijkt meer op een tocht door de woestijn.
We zoeken naar een uitweg, een uittocht.
Kan dat in 40 dagen? Of gaat dat langer duren?

Door welke verzoekingen moeten wij heen gaan?
Met wie zijn wij solidair?

Als in de Bijbel over een periode van 40 dagen of 40 jaar gesproken wordt, dan is dat om een periode van wachten en ontwikkeling aan te geven.
Denk bijvoorbeeld aan de reis door de woestijn naar het beloofde land (Exodus) en aan de verzoeking in de woestijn (Matteüs).
We bereiden ons voor op Pasen, feest van een nieuw begin.
Jezus’ liefde leert ons dat we steeds weer een nieuwe start kunnen maken.

bloemschikking bovenafHet idee voor de bloemschikking is geïnspireerd op het thema: ‘Een nieuw begin’. Op de tafel in de Bron staan 8 glazen flessen bekleed met rietstengels.
Het getal 8 staat symbool voor een nieuw begin. Op de achtste dag begint een nieuwe week. De achtste dag wordt ook wel opstandingsdag genoemd.
De keuze voor riet is symbolisch. Riet staat voor buigzaamheid, meebewegen. Denk ook aan het wuivende riet langs de waterkant.

De Veertigdagentijd is een periode om bekende routines opnieuw te bekijken en meebewegen op het getij van het liturgische jaar. Het Exodusverhaal over de doortocht door de Rietzee vertelt over het nemen van onbekende wegen voordat je kunt komen naar het nieuwe begin.

De flessen staan vandaag geplaatst in een cirkel. De cirkel is hier gebruikt als symbool voor de aarde. De flessen worden onderling verbonden door klimopranken die samen een krans van solidariteit vormen.
In de flessen staan paarse bloemen, de kleur van de voorbereiding, bezinning en inkeer.