facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

 

telefoonTelefonisch spreekuur

Dagelijks is er een telefonisch spreekuur van 17.00 - 18.00 uur.
tel. 06-32143701

 

ovdlogo

Oogstdienst 25 oktober

Het is inmiddels traditie om rond de dankdag voor gewas en arbeid een “oogstdienst” te houden in De Bron. Deze keer ging dat op aangepaste wijze omdat maar weinig mensen de dienst konden bijwonen. Daarom hadden de diakenen de deuren van De Bron geopend op zaterdagmiddag, zodat gemeenteleden verse producten konden inbrengen voor de oogstdienst op zondag 25 oktober. Opdat op maandag door medewerkers van de Voedselbank de hopelijk goed gevulde kratten konden worden afgehaald. En gevuld waren ze!

voedselbank2020

Collecteren voor Indonesië – Kerk met sterke vrouwen in de hoofdrol.
Indonesië. Ik associeer Indonesië niet direct met de kerk. Dat zit zo. In het grote zaikenhoes (UMCG) waar ik een groot deel van mijn leven doorbreng werken we samen met collega’s uit Indonesië. Zij komen van tijd tot tijd bij ons om hun kennis en positie te verbeteren in hun thuisland.

Het betreft hier goed opgeleide (aanstaande) collega’s, die allervriendelijkst zijn. Bescheidenheid in het kwadraat is een van de kenmerken van de Indonesische cultuur. Dat is soms wel even wennen. Een vraag stellen of ‘nee’ zeggen in conversaties met je gastheer is not done. Zo zaten er een paar maanden geleden al een tijd twee proper geklede jonge vrouwen bij ons in de overdracht. En ze bleken slechts zeer gebrekkig Engels te spreken en te verstaan (laat staan Nederlands), al twee weken lang! Maar wel hadden ze plezier. Of de keer dat we een aantal bij ons thuis uitnodigden. We hadden pas een hond. Nee hoor, we zijn niet bang voor honden. Dat klopte ook. Ze waren namelijk doodsbenauwd. Ze verstijfden bij de aanblik van onze goedaardige, maar zeer enthousiast snuffelende labrador. Toch vermaakten ze zich goed. Een ander schotelden we hartje winter een bord ‘snert’ voor met .... halal (=rein, toegestaan) worst. Het ietwat zuinige commentaar was ”I can accept this.” Nee...hij hoefde geen tweede bord. Door dit antwoord bleek hij overigens goed ingeburgerd. Ook hij beleefde een goede tijd hier, helemaal toen hij de rest van de familie ontmoette bij een vioolconcert. Hij had op weg ernaar toe een fiets gekocht voor €25,-. Na onze smalende opmerkingen dat deze vast gestolen was, durfde hij er niet meer op te fietsen. Waarschijnlijk staat ie steeds nog in de fietsenkelder van het zaikenhoes. Maar nu die collecte. Ik besef me dat bovengenoemden niet de mensen zijn waar het over gaat in de collecte van zondag 1 november. Dat gaat over een groep wiens wieg op een andere plek in Indonesië heeft gestaan (weer die allesbepalende geboorteplaats – ik schreef er al eens eerder over). Ik stel me zo voor dat hun positieve levenshouding over het algemeen wel identiek is. En wij kunnen een steentje bijdragen om hun positie te verbeteren. Op die betreffende zondag collecteren we namelijk voor de lokale kerkgemeenschappen op Papua. Deze spelen een belangrijke rol in de samenleving, vooral in de vaak afgelegen gebieden met beperkte toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.Kinderen in Mamit

Waar men misschien nooit dezelfde kansen krijgt als een aantal van hun landgenoten. Maar er gebeurt wel van alles. Zoals op de website van Kerk in Actie staat: “Het zijn de vrouwen die de handen uit de mouwen steken en de sociale en pastorale activiteiten van de kerk vormgeven. Kerk in Actie ondersteunt de kerk op Papua in het toerusten van vrouwen. Zo ontstaat een netwerk van actieve ‘sterke’ vrouwen die een belangrijke rol spelen in kerk en samenleving. Ook krijgen zij les in hygiëne, voeding, naaien en maatschappelijk werk. Steun het opleiden van de sterke vrouwen met deze collecte!”
Namens de diakonie, Christian Hulzebos