facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

 

telefoonTelefonisch spreekuur

Dagelijks is er een telefonisch spreekuur van 17.00 - 18.00 uur.
tel. 06-32143701

 

ovdlogo

 

Kerstgedachten in januari

hallelujahHij verscheen pas na een paar minuten in de deuropening. Waarom ik bleef staan wachten met dat kerstpakket weet ik eigenlijk niet precies. Het was nou niet echt stralend weer op de bewuste zondagochtend eind december 2020. Misschien wel omdat die doos met vrolijk bedrukte cartoons zo zwaar was en ik meende een soort van schaduw te zien bewegen daarbinnen. Ik zette de doos met erop een tasje stoofperen snel op de grond en deed een paar passen achteruit. Op RIVM-afstand begroetten we elkaar. De man op leeftijd sputterde tegen: “Ik heb al tweemaal zo’n pakket gehad.” Maar ik had een missie: pakket afleveren. Deze week was het me al een paar keer overkomen dat de gegadigden niet thuis waren. Dit keer kon het toch niet meer mislukken? Omdat ik - zoals ingewijden weten - me wel eens vergis, deed ik toch een stap richting het pakket en vroeg de beste man of hij bedoelde dat ie dit jaar al tweemaal een kerstpakket had gekregen.

Zijn antwoord luchtte me op. “Nee, vorig jaar en het jaar daarvoor, maar volgens mij kunnen jullie het beter geven aan iemand die het echt nodig heeft.” Ik ging onverstoorbaar verder door te zeggen dat er mensen in zijn directe omgeving waren die hem iets gunden. “Nou, ik heb anders al een hele tijd niemand gezien....” Dit sloot naadloos aan bij de gesignaleerde eenzaamheid onder ouderen. Een groot probleem, ook in Stad. Ik dacht aan uitspraken van minister Hugo de Jonge: “De overheid kan eenzaamheid niet oplossen, maar iemands eenzaamheid doorbreken of verlichten, dat kunnen we allemaal. stoofperenAls iedereen nou één iemand in de eigen straat aanspreekt, hulp aanbiedt of om hulp vraagt, dan gebeurt er al van alles.” De stoofperen doorbraken de stilte. “Neem jij die maar mee, daar kan ik niets mee.” Terwijl de man mompelde dat het toch wel mooi was zo, verdween hij met de kerstdoos naar binnen. Ik liep terug naar de auto en zette de stoofperen bij de andere nog gevulde zakjes. Hugo zijn uitspraken nog overdenkend, kreeg ik een kerstgroet van een van onze mede-diakenen. Een Spaans “Aleluya”uit de Messiah van G.F.Händel. Bijna 300 jaar geleden gecomponeerd - nu in een hele moderne uitvoering. Luister en kijk maar eens naar deze beelden op youtube. Prachtig! Verspreid de link gerust. Geef het door aan elkaar net als een kerstpakket of – kaart. Wie weet verzacht het de eenzaamheid. En het mooie is dat het niet alleen met kerst mag, maar ook op een gewone dag in 2021. Zit u ook niet met die peren.