facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

 

telefoonTelefonisch spreekuur

Dagelijks is er een telefonisch spreekuur van 17.00 - 18.00 uur.
tel. 06-32143701

 

ovdlogo

kruiswegstatieTerugblik op de vieringen rond Pasen.

Stabat Mater Dolorosa.
De vieringen in de stille week op donderdag, vrijdag en zaterdag werden verzorgd door een aantal kerken en uitgezonden vanuit de Martinikerk in het centrum van onze stad.
Op Goede vrijdag met teksten van Cees Remmers bij afbeeldingen van de Kruisweg ‘Zie de mens’ van Martien van Woerkum. Bijzonder was de vertolking van Peter Rippen, componist van het Stabat Mater Dolorosa. Het 'Stabat Mater' is een kerkelijk gezang. Het gaat over Maria die lijdt omdat haar Zoon is gekruisigd. Het Stabat Mater Dolorosa is één van de beroemdste uit de Middeleeuwen overgeleverde Latijnse gezangen. In deze viering kregen we de Nederlandse vertaling te horen van Willem Wilmink. Hij vertaalde de oorspronkelijke tekst (zie Lied 573). Het is niet bekend wie de dichter van dit Stabat Mater is geweest. De sterke, indrukwekkende tekst van het Stabat Mater heeft in de loop der eeuwen veel verschillende componisten aangesproken. Zo mochten wij genieten van de toonzetting en het spel van Peter Rippen en vier zangers. Het was een passende muzikale meditatie na het kijken naar de kruisweg.

Het open einde.
De paasviering op de zondagmorgen vanuit De Bron was feestelijk. Het Licht werd zingende binnengedragen. De overdenking over de woorden van Marcus vertelde over de vrouwen die naar het graf gingen. Ze krijgen de schrik van hun leven omdat ze zien dat de steen is weggerold. Het graf is leeg, ze proberen te verwerken wat ze zien, of beter gezegd wat ze niet zien.
In de groepsapp van de kindernevendienst vertelde Betsy het verhaal van Mirjam en Micha, twee kinderen die altijd met Jezus optrekken. Maar nu gaat dat niet meer, want hij is dood. Ze blijven maar gewoon in bed. Want ja, het heeft allemaal geen zin meer. Totdat Maria de kamer binnen komt stuiven. De kinderen worden bij hun naam geroepen door haar. Ze horen hetzelfde wat Jezus ook altijd tegen hen zei: ‘leven hè!’. Mirjam en Micha springen op en dansen op hun bed.
Marcus laat ons staan bij het open graf. Wat zien wij, en wat doen wij?
Marjanne Binsbergen