facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

Op 1 februari 2018 zijn we begonnen. In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

ovdlogo

Stiltewand met BethDe Stiltewand in de Bron

In de Bron zien we, naast de werktafel de stiltewand, wit en bijna leeg. Het enige dat we zien zijn vijf glazen platen die aan de stiltewand zijn bevestigd. Op deze platen worden tijdens het Kyriëgebed kaarsjes geplaats. Veel gemeente-leden zullen zich wel eens afgevraagd hebben waarom die vijf glazen platen ongelijk van lengte zijn en waarom ze niet precies recht onder elkaar zijn geplaatst. Hier volgt de verklaring.
Soms zijn er in het leven dingen die je niet zomaar ziet. Voor sommige dingen heb je fantasie en verbeelding nodig. Zo ook hier. Om de vijf glazen platen bevindt zich de Hebreeuwse letter Beth. Met deze letter Beth begint het bijbelboek Genesis. De betekenis van de letter is "In het begin.... schiep God de hemel en de aarde." Als een huis om in te wonen.

De letter lijkt wel op een huisje. Daarbij moeten we wel bedenken dat het Hebreeuws van rechts naar links gelezen wordt. Voor de bewoners van het huisje heeft het een stevige vloer onder de voeten. Het heeft een dak boven het hoofd en het geeft een steun in de rug. Maar het huisje is aan de voorkant geopend.....naar de wereld die er voor ligt, naar de toekomst. zo kunnen mensen op weg gaan en weer terug komen om te rusten en te schuilen.
De letter Beth is niet de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet. Dat is de Alef. Deze letter wordt wel gezien als een symbool, een beeld van God, de Heilige. De Alef wordt als het ware gereserveerd voor de Heilige. Voordat de eerste letter door de mens op papier werd gezet bestond er al de Alef, de Heilige die in de beginnen hemel en aarde schiep. 
Jaap Koerts