facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

Op 1 februari 2018 zijn we begonnen. In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

ovdlogo

 

labyrinthLabyrint: ontdek je levensweg

Er staat aan de Bentismaheerd 1 (in Beijum) een banner, ik loop naar binnen en er heerst een opmerkelijke stilte. Mensen zitten aan tafels iets te lezen met een kop thee of koffie. Ik kijk naar binnen, het lijkt een kerk, maar middenin de ruimte ligt een doolhof aan oranje touwen, met een kring in het midden, omrand door stenen en kaarsjes, hierin meditatiekrukjes en een kaars op een standaard; daaromheen een wirwar aan rondlopende wegen, met aan de buitenkant enkele kaarsen; de ramen zijn met jaloezieën gesloten, mensen staan aan de buitenkant stil te kijken; ook hier een serene rust.
Dan wordt ik zachtjes aangesproken en welkom geheten en uitgenodigd eerst een A4 tje te lezen. Hierin staat uitleg over het labyrint, geen doolhof, maar een vanzelf volgend pad naar binnen en dezelfde weg weer naar buiten. Dat kun je op diverse meditatieve manieren doen en diverse mensen proberen dat eerst buiten deze kring te oefenen, sommigen lopen eerst om het labyrint heen. Je wordt als het ware uitgenodigd je eigen pad te lopen, wie weet kijk je terug op je eigen levenspad. Tijdens de route kun je, als dat wilt, begeleidende teksten overdenken en wie weet een begin van een antwoord vinden. De langzame tred, de stilte, de kaarsen, het weinige licht, alles werkt mee deze uitdaging aan te gaan en tot een zekere inkeer te komen. Met de aanwezigen lijken we de tijd te vergeten en lijken we ons over te geven aan bezinning.
Het labyrint blijkt een onderdeel te zijn van de stille week voor Pasen,waar we op deze bijzondere wijze eens kunnen verwijlen bij onszelf.
“Een labyrint lopen”, is kort gezegd, even stilstaan in jouw tijd, een bezinnend moment in je leven.