facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

 

telefoonTelefonisch spreekuur

Dagelijks is er een telefonisch spreekuur van 17.00 - 18.00 uur.
tel. 06-32143701

 

ovdlogo

afsluiting gebedsretraite kleinAfsluiting gebedsretraite met het Latifagebed

Op de eerste Paasdag sloten we de gebedsretraite af rondom het Latifagebed. Zes weken waren we onderweg. Op de zevende zondag zijn we uitgekomen waarnaar we op weg waren: Pasen. De laatste en zevende bede getuigt daarvan: ik ben bereid, ik sta op.
Het Latifagebed is een heel oud oecumenisch gebed in de breedste zin van het woord. Het is een vorm van bestaansmeditatie. Het gebed helpt je om tot de essentie van je bestaan te komen, om zo contact te krijgen met wat je ten diepste beweegt. Lichaam en geest worden bij elkaar betrokken.
Latifa betekent letterlijk subtiel en in dit gebed worden met enkele woorden de subtiele, fijnere kwaliteiten van ons leven genoemd. Zo luidt het hele gebed:
Ik besta
Ik verlang
Ik hoop
Ik geloof en vertrouw
Ik laat los
Ik heb lief
Ik ben bereid

Elke keer is een intentie uitgediept en werd er langere tijd bij stilgestaan. Maar wel is steeds het hele gebed aan de orde geweest. Altijd werd een afbeelding meegezonden, om naar te kunnen kijken. Ze waren van de hand van Grietje Ynema, autonoom beeldend kunstenaar. Zij heeft zich laten inspireren door kunstenaarsstromingen aan het begin van de 20e eeuw.
Bereid zijn volgt op de bede van liefde. Liefde stroomt door ons bestaan. Alle verlangens, hoop, vertrouwen en overgave worden opgenomen in die beweging van liefde. Ook alle pijn, gemis, en onvermogen daartoe wordt meegenomen. En dan die laatste stap vanuit liefde: ik ben bereid. Mijn verleden, de verdrietige, de blijde en de saaie dagen met open handen toevertrouwen aan de Bron van het leven, met een hoofdletter. Uw wil geschiedde, ik ben bereid. Hier en nu, zoals het is, overgeven in de handen van de Ene. Ik ben bereid.
Mijn toekomst en alles wat er nog kan gebeuren, toevertrouwen aan de Eeuwige van licht en leven. Ik ben bereid. Jezelf uit handen geven, laten gaan en in een en dezelfde beweging verrijzen en opstaan. Met Pasen vieren we dat Een daarin ons is voorgegaan als geen ander.
We hebben herdacht hoe Hij bereid was tot het uiterste te gaan, uw wil geschiedde. De Zoon naar Gods hart, Jezus Christus. Hij gaf zichzelf helemaal uit handen uit liefde voor de mensen en gaf zich over in de handen van de levende God en stond op tot een leven voorgoed.
Ik ben bereid doe je niet eenmaal, maar telkens weer. Echter, ik ben bereid is een loze kreet, als het niet wordt omgezet in een concrete stap. Open handen zijn biddende handen. Ik ben bereid.
Alberte van Ess