Nieuws uit De Bron 11-01-2024

Beste leden en belangstellenden van De Bron

gelukkig nieuwjaarDe kerkenraad van De Bron wenst u vrede en alle goeds voor het nieuwe jaar.

Dienst zondag 14 januari
10:00 uur. Voorganger drs. Alexandra Matz. Muzikale begeleiding door Peter Rippen.

Dienst zondag 21 januari, Emmaüskerk, 10:30 uur
Oecumenische viering in het kader van de Week van Gebed voor de eenheid van de kerken.
We zijn deze ochtend te gast bij de gemeente Damsterboord / Hildegardparochie in de Emmaüskerk (Ra, Lewenborg).
De dienst is voorbereid door een gemengde groep parochianen en gemeenteleden.
Voorgangers zijn pastor Myriam Oosting en ds. Jan Wilts.
Bent u niet in de gelegenheid de dienst bij te wonen dan kunt u de viering volgen via www.hildegardparochie.nl/vieringen-2/
Let op: deze dienst begint om half 11.

Dienst zondag 21 januari, Fontein, 10:00 uur
Wilt u liever de gezamenlijke dienst met de Fontein en Nieuwe Kerk bijwonen? Dat kan!
Net als vorig jaar vinden de gezamenlijke diensten gedurende de maanden januari, februari en maart plaats in de Fontein (Eikenlaan 255).
Dit heeft te maken met de hoge energiekosten.
De dienst in de Fontein begint om 10:00 uur. Voorganger is ds. Evert Jan Veldman.
U bent van harte welkom! Bent u niet in de gelegenheid de dienst bij te wonen dan kunt u de dienst in de Fontein volgen via www.kerkdienstgemist.nl

Viering op de derde zondag van de maand (21 januari) deze keer in Lewenborg.
Toelichting
De wijkkerkenraad van De Bron heeft positief gereageerd op de uitnodiging van de Walfried Gemeenschap en de Damsterboord Gemeente om twee keer per jaar een gezamenlijke dienst te houden. Deze uitnodiging kwam op het moment dat we juist afscheid hadden genomen van het laatste parochielid dat deel uitmaakte van de groep voorgangers van de oecumenische diensten. Onze vieringen op de eerste zondag van de maand onder leiding van ‘voorgaande gemeenteleden’ gaan wel door, maar onder de naam ‘Open Kring Viering’. Veel gemeenteleden ervaren het als waardevol om mensen van de parochie te kunnen blijven ontmoeten en zo elkaar te inspireren. Dat geldt ook voor het contact met mensen van de Damsterboord Gemeente. Daarom kiezen we ervoor om samen met hen twee keer per jaar op een dienst zondag te vieren. We hadden al een traditie in de ‘week van gebed voor eenheid’, die dit jaar valt in de week van 21 t/m 28 januari, met als thema: ‘Heb God lief... en je naaste als jezelf.’
Wij waren op de korte termijn niet in de gelegenheid om mee te helpen met voorbereidingen, maar zijn te gast bij de Walfried Gemeenschap en Damsterboord Gemeente op zondag 21 januari om 10:30 uur in de Emmaüskerk in Lewenborg.
We kunnen het ons voorstellen dat u denkt, maar dit is toch de derde zondag en dan vieren we altijd een dienst samen met de Nieuwe Kerk gemeente en buurtkerk de Fontein? Dat klopt, dit valt ook op de derde zondag. U bent natuurlijk vrij om te kiezen waar u naartoe gaat.
Voor de volgende gezamenlijke viering in september zullen we u tijdig informeren en uitnodigen. De overige vieringen op de derde zondag van de maand blijven we samen doen met de Fontein en de Nieuwe Kerk.
Namens de wijkkerkenraad, Marjanne Binsbergen

Actie Kerkbalans
Deze maand wordt weer een kerkbalans georganiseerd. Deze actie is van vitaal belang voor onze kerk. Al onze activiteiten worden gratis aangeboden, maar het kost natuurlijk wel geld om ze mogelijk te maken. Veel geld zelfs. En de kosten zijn de laatste tijd extra hard opgelopen door de algehele inflatie en door de grote stijging van de energietarieven waar we mee geconfronteerd zijn.
De kerk krijgt geen subsidie. Om aan geld te komen zijn we als kerk volledig afhankelijk van onze leden. De enige “subsidie” is de belastingaftrek op uw bijdrage die u wellicht kunt krijgen van de belastingdienst.
Dit lopende jaar doet onze wijkgemeente het relatief goed – onze opbrengsten (ruim € 59.000) zijn ongeveer gelijk aan die in 2022. Daar staat helaas wel tegenover dat onze kosten nog steeds heel fors, zo’n € 20.000, hoger zijn dan deze inkomsten.
In de week van 14 januari mag u weer iemand bij u aan de deur verwachten die een envelop voor de actie Kerkbalans komt brengen en deze een week later weer komt ophalen.
We hopen uiteraard dat u aan deze actie meedoet en naar draagkracht een bijdrage wilt toezeggen; de kerk kan immers alleen bestaan wanneer haar leden bereid zijn daaraan een financiële bijdrage te leveren.
Namens de werkgroep financiën, Jelle Kooistra

Meditatie in De Bron
Iedere tweede en vierde maandag van de maand bent u van harte welkom voor meditatie in De Bron, Bentismaheerd 1a in Beijum. Om 19:30 uur begint de inloop met koffie en thee, om 20:00 uur is de aanvang meditatie. We starten met lichaamswerk, om vervolgens via meditatie naar binnen te keren. Zo even los van de rumoerige buitenwereld naar de stillere binnenwereld.
Er zijn geen kosten verbonden aan de meditatieavonden en u hoeft zich niet aan te melden.
Op maandag 22 januari bent u weer van harte welkom. We adviseren u om een plaid of extra warme kleding mee te nemen. Graag tot ziens!
Jan Knot, tel. (050) 541 42 81

Werving Commissieleden Middelen
Binnen de PGG zijn we op zoek naar mensen die zich bezig kunnen houden met een klein onderdeel van de organisatiekant van de kerk. We willen een aantal commissies gaan opzetten met een beperkt aandachtsgebied. Hierdoor zal de tijdsinspanning hiervoor ook beperkt zijn. We willen graag een commissie opzetten voor de volgende onderwerpen: Geldwerving, Beleggingsbeleid, Personeel, Kerkelijk Bureau, Exploitatie, Onroerend goed, Onderhoud en verduurzaming. Zou u ook wel willen meedenken en u willen verdiepen in een of meer van deze punten dan kunt u dat kenbaar maken door een berichtje te sturen naar Ruud van Erp via r.vanerp@hetnet.nl

kerkAccept
Er komt een betaalmogelijkheid bij voor Kerkbalans – misschien heeft u het al gehoord of gelezen in Kerk in Stad.
Dit heet 'kerkAccept' en het is de mogelijkheid om een betaalverzoek van het Kerkelijk Bureau te ontvangen. Het voordeel hiervan is dat de betaling automatisch wordt verwerkt in de administratie van het Kerkelijk Bureau. Het komt niet in plaats van de bestaande mogelijkheden, maar is extra.
In eerste instantie is het alleen te gebruiken voor de actie Kerkbalans.
Meer informatie is te vinden via onderstaande links:
De algemene website kerkAccept

Stappenplan geven via kerkAccept (PDF)

Een groene kerk in een groene wijk?
‘Inspirerend’ vonden velen de zomervieringen van 2023 over ‘Groen Geloven’.
‘Inspirerend tot wat?’ is dan de volgende vraag. Zes mensen zaten recent bij elkaar om die vraag te beantwoorden, zodat deze vieringen meer dan enkel een ‘goed gevoel’ opleveren.
Maar we zijn toch al ‘groen’, met ons groene perkje naast de kerkdeur, de kachel op laag en sober doen wanneer het sober moet?
Oh ja, en dit dan?
‘Het jaar 2023 was op het gebied van weer en klimaat wederom een jaar vol extremen en records. Dit jaar is wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten. Dat blijkt uit het voorlopige rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie over de staat van het wereldwijde klimaat in 2023. Uit gegevens tot eind oktober blijkt dat het jaar ongeveer 1,4 graden boven het gemiddelde van de pre-industriële periode 1850-1900 lag. Verder was de zeewatertemperatuur record hoog en was de omvang van het Antarctisch zee-ijs record laag. Niet alleen de fysische factoren, maar ook de bijkomende sociaaleconomische gevolgen worden in het rapport onder de loep genomen. 'Dat onze planeet opwarmt, is een feit.’ (Vrij naar het WMO rapport.)
En zorgt dat voor verandering van ons gedrag? Of reageren we als de Farao van Egypte … op de 10 ‘plagen’ van juli en augustus.
1. Juli 2023, de warmste maand op aarde sinds het ‘begin van de mensheid’
2. Griekenland: hittegolf van 17 dagen in juli
3. Phoenix, VS: hittegolf van 31 dagen
4. Oceanen: 20,96°C op 4 augustus, wereldrecord van oppervlaktetemperatuur
5. Hevige regen in Peking.
6. De grens van 50°C voor het eerst overschreden in Marokko.
7. Hawaï: de stad Lahaina van de kaart geveegd
8. Canada: record gebied afgebrand
9. ‘Vriespunt’ op recordhoogte van 5298 meter in Zwitserland
10. 41,8°C midden in de winter in Brazilië
‘Wat drijft ons groepje?’, vroegen we ons af. Gedrevenheid nog een iets leefbare wereld voor onze (klein)kinderen over te laten? Angst dat het al te laat is gemengd met een sprankje hoop? Woede, ja ook woede dat er midden in een biodiversiteitscrisis Europese politici de ‘Green Deal' afblazen, bang om niet herkozen te worden of in ruil voor hoeveel zilverlingen? Woede dat tenminste drie van de vier partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet 'niets met klimaatverandering of afname van biodiversiteit hebben’ en een middelvinger opsteken naar de mensen die nu hier en over de grens de gevolgen ondervinden van extreme regenval?
En wat gaan we dan doen?
We gaan proberen soms kleine, soms grote dingen aan te reiken om ons gedrag te veranderen, zodat de buurt, de stad, en zelfs de planeet een beetje voor mensen leefbaar blijft.
Misschien is een keer ‘vegan’ volgens het onderstaande recept zoiets. Niet dat we allen tot vegan willen bekeren, maar minder vlees? De gemiddelde Nederlander eet nu 4 keer zoveel vlees als in 1970! In 1970 was ik 17 jaar. Ik kan me niet herinneren dat ik in die 17 jaar ‘honger’ heb gehad….
Koos Meisner

Recept Pompoen uit de oven
Bijgerecht voor 4 personen
15 min. bereidingstijd, 40 min. in de oven

Ingrediënten:
1 kleine pompoen
1 grote rode ui in grove stukken
4 tenen knoflook, ongepeld
3 el olijfolie
versgemalen peper
(zee)zout
beetje gemberpoeder/ kurkuma/ kardemom
25 g pecannoten
3 el platte peterselie, grof gehakt of rucola
1 of 2 el granaatappelpitten

Bereiding:
1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaadlijsten.
2. Snijd hem in partjes of stukken.
3. Leg de pompoen met de ui en knoflook in een ovenschaal.
4. Besprenkel met 2 el olijfolie, strooi er peper en zout over.
5. Zet het ca. 40 min. in de oven (180 graden)
6. Schep de groenten regelmatig om.
7. Als alles gaar is, bestrooi het met pecannoten, granaatappelpitten en de peterselie/ rucola.

Bloemenpotje
Zoals u weet hangt er in de foyer een bloemengroet spaarpotje. Vanuit dit potje proberen we de wekelijkse bloemen voor de bloemengroet te betalen. Iedereen kan zo bijdragen aan de bloemengroet en daarmee wordt de bloemengroet echt door ons als gemeente gedragen.
Voor degenen die doorgaans geen contant geld meer bij zich hebben - aan het prikbord hangt een QR-code speciaal voor dit doel. Net als bij de collecten kun je daarmee met je telefoon een bedrag overmaken. Dan is het bovendien als gift op te voeren voor de belastingen. Dit laatste geldt ook als je een bedrag overmaakt op de rekening van de diaconie (NL38 RABO 0325 1920 65, t.n.v. werkgroep diaconaat) – dan wel graag aangeven dat het voor de bloemengroet is.
Het zou mooi zijn als we met z’n allen de bloemengroet zouden kunnen financieren.
Werkgroep diaconaat

Bloemengroet
Gemeenteleden worden van harte uitgenodigd namen te noemen van mensen die naar hun mening in aanmerking komen voor de bloemengroet. U kunt dit doorgeven aan één van de ambtsdragers of aan de coördinator van de bloemengroet, Gera Berends, via e-mail: berenbosch@hotmail.com of tel. (06) 33 76 34 84.

Koffie-inloop
Iedere woensdagochtend tussen 10:00 – 12:30 uur en vrijdagmiddag tussen 14:00 – 16:00 uur bent u van harte welkom in De Bron voor gratis thee en/of koffie en gezelligheid.
Met op vrijdag, indien gewenst, samen spelletjes doen.

Namens de wijkkerkenraad,
Paulien van de Belt, scriba

De kerkdiensten in De Bron kunnen worden gevolgd via www.kerkdienstgemist.nl
De kerkdiensten in de Fontein kunnen worden gevolgd via www.kerkdienstgemist.nl
Meer informatie en de ordes van dienst vindt u op de website: www.pkndebron.nl