Nieuws uit de bron van 21-03-2023

Dienst zondag 24 maart, Palmzondag
10:00 uur. Voorganger ds. Feike Volbeda. Muzikale begeleiding door Ines Heijkoop.

Dienst donderdag 28 maart, Witte Donderdag
19:30 uur. We beginnen op Witte Donderdag om half 8 met een viering van de Maaltijd van de Heer. Traditiegetrouw klinkt dan het verhaal van de voetwassing en het laatste maal van Christus met zijn vrienden.
De dienst staat onder leiding van ds. Harmen Jansen. De vleugel wordt bespeeld door Gerlof Woudstra.

Dienst vrijdag 29 maart, Goede Vrijdag
19:30 uur. De lezingen en gebeden worden gedaan door gemeenteleden.
Pianist Peter Rippen en het projectkoor onder leiding van Ginet Tuinder verlenen muzikale medewerking.
We worden stil rondom het kruis.

Dienst zaterdag 30 maart, Stille Zaterdag
21:00 uur. In de Paaswake is ds. Marga Baas onze voorganger. Muzikale medewerking wordt verzorgd door Peter Rippen.
Met de intocht van het licht van de nieuwe paaskaars vieren wij de doorbraak van het licht en de macht van Gods liefde in onze wereld door de opstanding van Christus. We gedenken onze doop.

Dienst zondag 31 maart, Paasmorgen
10:00 uur (let op : zomertijd!) Op Paasmorgen volgt de climax met een feestelijke paasviering onder leiding van ds. Harmen Jansen, met muzikale ondersteuning van Gerlof Woudstra op de vleugel en het gemeentekoor onder leiding van Ginet Tuinder.
Er is kindernevendienst, want we verwachten ook kinderen in de kerk. Na de dienst volgt er nog meer 'paasritueel' voor jong en oud.
Voor alle diensten wordt u van harte uitgenodigd.
Onderaan deze mail leest u hoe u de diensten kunt volgen en waar u de ordes van dienst kunt vinden.

Stand van zaken beroeping nieuwe voorganger
Op 13 maart is er een advertentie geplaatst om een nieuwe voorganger voor onze wijkgemeente te werven, voor 20 uur per week. De advertentie is te lezen op de website van De Bron en op onder meer de website van de PGG (Protestantse Gemeente Groningen), samen met advertenties voor nieuwe voorgangers in andere wijkgemeentes in Stad https://www.pkndebron.nl/index.php/nieuws/wijkgemeente-de-bron-zoekt-een-kerkelijk-werker en https://protestantsegemeentegroningen.nl/doe-mee/vacatures. De sluitingsdatum voor sollicitaties is 5 april a.s.
Daarna zal een sollicitatiecommissie bestaande uit Paulien van de Belt, Abra Havinga en Harrie Medema, aangevuld met leden van de Algemene Kerkenraad van de PGG, kandidaten selecteren en uiteindelijk de meest geschikte kandidaat voordragen.
Wij hopen op een vlot en voorspoedig verloop van deze procedure!

Sobere maaltijd tijdens de Veertigdagentijd: 21 februari t/m 27 maart
Op woensdagavond 27 maart houden we de laatste sobere maaltijd, bestaand uit vegetarische soep met brood.
We beginnen om 18:00 uur met eten, binnenlopen kan vanaf 17:30 uur. Tegen 19:00 uur is het weer afgelopen.
Opgave van te voren is wel nodig – dit kan bij Jelle Kooistra via jellekooistra@home.nl of via de inschrijflijsten die op zondagmorgen in de foyer liggen. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, meer geven is uiteraard ook mogelijk.
Het bedrag dat na aftrek van de kosten overblijft gaat naar camping Polemonium van Appie Wijma in Opende. Dit is een werkelijk prachtig initiatief van een man met een groot hart.
De werkgroep Diaconaat

Extra collecte tijdens de Veertigdagentijd: 18 februari t/m 31 maart
Tijdens de Veertigdagentijd houden we tot en met Paaszondag weer een extra collecte tijdens de dienst. In de werkgroep Diaconaat is besloten om de opbrengst dit jaar te bestemmen voor Camping Polemonium in Opende. Dit is een camping waar mensen/gezinnen met een heel smalle beurs een week lang gratis kunnen komen kamperen. Dit is een werkelijk prachtig initiatief van Appie Wijma, een man met een groot hart. De nieuwe website van deze camping is momenteel nog in ontwikkeling maar informatie over wat er gebeurt op deze camping en wat het met mensen doet is te lezen via de volgende link: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1052945/drukte-op-minimacamping-in-opende-vaak-tranen-bij-het-afscheid
Wat zou het geweldig zijn wanneer we na Pasen een mooi bedrag kunnen overmaken.
De werkgroep Diaconaat

Jacobsladder
Camping Polemonium (Jacobsladder) van Appie Wijma in Opende is het goede doel van de 40-dagen tijd van De Bron. Hij was aanwezig op 20 maart bij een sobere maaltijd. Hij vertelde over de achtergrond van zijn initiatief in relatie tot de 40-dagen tijd. “Velen gaan voor Pasen vasten en bewust worden bij het lijden van Jezus Christus. Als je in armoede leeft, houdt het met veertig dagen niet op. In veel gezinnen doen vaak de ouders het vasten. En de kinderen laten ze vaak buiten schot. Leef je echt in armoede, dan vast het hele gezin.
Leven in armoede is overleven. Leven in armoede is eenzaamheid, je trekt je terug.
Geen geld voor uitjes, geen bazaar bij de kerk of school, voor lootjes is geen geld (1 lootje is 1 brood). Leven in armoede betekent vaak tijdens zulke dagen: verdriet.
Laten wij dit jaar Pasen gaan vieren.
In eerste instantie begon de plantenkweker met vier ingerichte tentjes op een groot grasveld, maar inmiddels staat het bomvol tenten. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, vertelt Appie. Vanuit het hele land krijgt hij belletjes met de vraag van gezinnen of ze een weekje kunnen logeren. “Ik zeg gewoon: heb je weinig te besteden, dan ben je welkom.” Zelf geniet hij ook met volle teugen van zijn goedlopende camping: “Mensen zijn nog nooit op vakantie geweest. Dit is hun eerste keer en dat vergeten ze nooit meer. Ik gun gezinnen een zorgeloze week.”
Namens de werkgroep diaconie en met dank aan Harm en Betsy voor hun bijdrage vanuit de ‘40-dagen kalender’ groep: Christian Hulzebos

Palmpasen stokken maken
Op Palmzondag, 24 maart gaan we volgens traditie Palmpasen stokken maken en versieren. Maar welk verhaal gaat er schuil achter deze traditie? Samen ontdekken we de symboliek van de paastakken en doen we leuke activiteiten.
Waar: De Bron, Bentismaheerd 1a, naast de Heerdstee
Hoe laat: van 10:00 tot 12:00 uur
We sluiten af met een potluck Paasbrunch!

Concert Sacred Desire zaterdag 30 maart a.s.
Op zaterdag 30 maart geeft Sacred Desire een concert waarin het hele lijdensverhaal tot en met Pasen in liederen en tekst de revue passeert.
We hopen dat deze avond mag bijdragen aan het verspreiden van het goede nieuws van Jezus’ dood en opstanding.
Als u wilt weten wat u te wachten staat, kunt u een kijkje nemen op de facebookpagina en/of het YouTube-kanaal van Vocal Group Sacred Desire, of op de website: https://www.vocalgroup-sacreddesire.nl/
Het concert vindt plaats aan de Dirk Huizingastraat 17 (gebouw Leger des Heils) en begint om 19:30 uur.
De toegang is gratis, vrijwillige bijdrage na afloop.

Afscheid ds. Evert Jan Veldman op zaterdag 13 april 2024
Geachte vrienden, kennissen, collega's en andere bekenden van ds. Evert Jan Veldman,
Zondag 21 april 2024 is de laatste dag dat ds. Evert Jan Veldman zal voorgaan in de Nieuwe Kerk (10:00 uur in een reguliere eredienst en 17:00 uur tijdens een Choral Evensong) voorafgaand aan zijn emeritaat.
Hoewel hij in de toekomst af en toe zal blijven voorgaan in de Nieuwe Kerk in Groningen (en ongetwijfeld op andere plekken), is het wel goed om dat emeritaat te markeren. Hij hoopt die markering samen met u te kunnen zetten op een feest in en om de Nieuwe Kerk op zaterdag 13 april 2024 tussen 16:00 en 20:00 uur.
De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Groningen, Wijkkerkenraad van de Nieuwe Kerk en Diaconie van de Protestantse Gemeente Groningen nodigen u van harte uit om dat emeritaat met hem en ons mee te vieren.
Met vriendelijke groet, Klaas van der Lingen
Voorzitter Wijkkerkenraad Nieuwe Kerk

Kaartverkoop Op het Spel van start!
Muziektheatervoorstelling voor de hele familie in en om de Nieuwe Kerk in Groningen
Rond Pinksteren staan de Nieuwe Kerk en het Nieuwe Kerkhof in Groningen in het teken van de muziektheatervoorstelling Op het Spel.
Een voorstelling voor de hele familie over het klimaat. Kees van der Zwaard schreef de tekst en Mannes Hofsink maakte de muziek.
Jantine Zuur en Anne Folkertsma verzorgen de regie. Kaarten zijn nu te bestellen via www.ophetspel2024.nl
Niet meer spelen
Op het Spel gaat over een koning die een bevel uitvaardigt dat kinderen niet meer mogen spelen. Zij moeten naar school en leren om een oplossing voor de klimaatproblemen te vinden. Tegenover de koning staat de vrijgevochten Ouma, die bij de koning pleit voor het belang van spelen. Wie gaat het winnen?
Zeven voorstellingen
De voorstelling wordt zeven keer uitgevoerd: op 16, 17, 18, 20, 24, 25 en 26 mei 2024.
Naast de voorstellingen is er een programma met lezingen, themadiensten en andere activiteiten rond het thema klimaat en duurzaamheid.
De entree voor de voorstelling is € 5,00 voor volwassenen en gratis voor kinderen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.ophetspel2024.nl

High tea in de Fontein
Op zondag 3 maart was er een high tea in de Fontein voor ons gezamenlijk project: Stichting Keeping Families Together in Ghana.
We hadden een mooie opkomst met ruim 50 mensen. Ook De Bron was goed vertegenwoordigd.
We lieten ons de hartige en zoete hapjes goed smaken. Naast allerlei soorten thee was er voor de liefhebber ook koffie.
Meredith Hypolite van het project was ook aanwezig. Zij heeft de aanwezigen nog iets verteld over het doel van het project.
De totale opbrengst van deze heerlijke middag was € 505,- een heel mooi bedrag waar de Stichting en wij als medewerkers heel erg blij mee waren. Hopelijk organiseren we volgend jaar weer een gezellige high tea.
Voor de mensen die er niet bij konden zijn: echt een aanrader.
Namens de ZWO, Immie Hoekstra

Succesvolle wintermarkt en concert in Zuidwolde
Kerk in actie ontvangt bedrag voor kinderen in Oekraïne
Het thema energie besparen en de aarde sparen bracht bezoekers, verkopers en vrijwilligers van dorpshuis De Kern in Zuidwolde samen op zaterdag 24 februari jl.
‘Geslaagd’, noemden bezoekers en deelnemers van de wintermarkt en het concert in Zuidwolde deze middag.
In het gemoedelijke dorpshuis De Kern ontmoette men elkaar onder het genot van een lekker drankje. Buren uit Zuidwolde, De Hunze, Van Starkenborgh, Beijum, Noorderhoogebrug, Lewenborg, Noordwolde en omgeving vonden de weg naar de wintermarkt.
De zaal was gevuld met kleurrijke en originele kramen vol textiel en wollen handmade producten tot aan schattige kinderkleding en kleurrijke patchwork kunst. De wereldwinkel van Bedum deed eveneens goede zaken.
Daarnaast was Duurzaam Groningen aanwezig in de vorm van schriftelijke informatie met flyers en mini boekjes. Ondanks de regen vonden ook veel bezoekers de weg naar het concert in de Middeleeuwse kerk van Zuidwolde. Hildegard Sarrazin en Sake Hylkema verrasten het publiek met improvisaties op verschillende instrumenten. Zij toverden samen met de akoestiek in deze kerk hemelse klanken.
In totaal heeft de middag € 179,- opgebracht. Die opbrengst is bestemd voor kinderen in Oekraïne en loopt via Kerk in Actie.
De diaconie van de PKN De Bron heeft dit mede mogelijk gemaakt.
Dank aan alle bezoekers en 'meewerkenden'!
Maria Ufkes

Meditatie in De Bron
Iedere tweede en vierde maandag van de maand bent u van harte welkom voor meditatie in De Bron (Bentismaheerd 1a Beijum). Om 19:30 uur begint de inloop met koffie en thee, om 20:00 uur is de aanvang meditatie. We starten met lichaamswerk om vervolgens via meditatie naar binnen te keren. Zo even los van de rumoerige buitenwereld naar de stillere binnenwereld.
Er zijn geen kosten verbonden aan de meditatieavonden en u hoeft zich niet aan te melden.
Jan Knot, tel. (050) 541 42 81

Bloemenpotje
Zoals u weet hangt er in de foyer een bloemengroet spaarpotje. Vanuit dit potje proberen we de wekelijkse bloemen voor de bloemengroet te betalen. Iedereen kan zo bijdragen aan de bloemengroet en daarmee wordt de bloemengroet echt door ons als gemeente gedragen.
Voor degenen die doorgaans geen contant geld meer bij zich hebben - aan het prikbord hangt een QR-code speciaal voor dit doel.
Net als bij de collecten kun je daarmee met je telefoon een bedrag overmaken. Dan is het bovendien als gift op te voeren voor de belastingen.
Dit laatste geldt ook als je een bedrag overmaakt op de rekening van de diaconie (NL38 RABO 0325 1920 65, t.n.v. werkgroep diaconaat) – dan wel graag aangeven dat het voor de bloemengroet is.
Het zou mooi zijn als we met z’n allen de bloemengroet zouden kunnen financieren.
Werkgroep diaconaat

Bloemengroet
Gemeenteleden worden van harte uitgenodigd namen te noemen van mensen die naar hun mening in aanmerking komen voor de bloemengroet.
U kunt dit doorgeven aan één van de ambtsdragers of aan de coördinator van de bloemengroet, Gera Berends, via e-mail: berenbosch@hotmail.com of tel. (06) 33 76 34 84.

Koffie-inloop
Iedere woensdagochtend tussen 10:00 – 12:00 uur en vrijdagmiddag tussen 14:00 – 16:00 uur bent u van harte welkom in De Bron voor gratis thee en/of koffie en gezelligheid.
Met op vrijdag, indien gewenst, samen spelletjes doen.

Namens de wijkkerkenraad,
Paulien van de Belt, scriba

De kerkdiensten in De Bron kunnen worden gevolgd via www.kerkdienstgemist.nl
De kerkdiensten in de Nieuwe Kerk kunnen worden gevolgd via www.kerkomroep.nl
Meer informatie en de ordes van dienst vindt u hier op de website.