Afscheid van ds. Harmen Jansen

Duplo in kleurenOp 24 mei a.s. gaat ds. Harmen Jansen met emeritaat. Daarmee komt na ruim anderhalf jaar zijn aanstelling als interim-predikant van wijkgemeente De Bron ten einde. 
De dienst op 28 april was de laatste keer dat hij in De Bron zou voorgaan en daarom is van die gelegenheid gebruikgemaakt om (alvast) afscheid van hem te nemen.
Na afloop van die dienst hebben we teruggekeken op datgene wat Harmen voor onze wijkgemeente heeft gedaan en heeft betekend, aan de hand van vier thema’s, die via duplo blokjes werden verbeeld en elk een eigen kleur hadden (zie de foto) – op dezelfde manier als waarop Harmen zelf, een jaar geleden, deze thema’s met de gemeente heeft besproken. Harmen kreeg als aandenken en dank voor het vele en nuttige werk dat hij voor de wijkgemeente heeft gedaan, enkele cadeaus aangeboden, waaronder kaarten met persoonlijke woorden en groeten van leden van de gemeente.

Vervolgens was er bij de koffie een grote hoeveelheid aan lekkere dingen, gebakken voor gemeenteleden onder aanvoering van Immie Hoeksta.
Hoe jammer het ook is dat Harmen onze gemeente verlaat, het was geen dienst in mineurstemming; we hebben goede hoop dat het niet lang duurt totdat er een nieuwe voorganger zal aantreden en we mochten in de dienst Marjanne Binsbergen herbevestigen als ouderling voor een tweede termijn.

 

Bedankt!

De tas die ik op zondag 28 april na de dienst in De Bron mee naar huis kreeg, naast de andere presentjes, bevatte een hele stapel hartelijke groeten in persoonlijke woorden op kleurrijke kaarten. En het was al een warm afscheid. Hartelijk bedankt!
De aanstelling als interim-predikant was maar voor een korte tijd en met een beperkte taakstelling. Ondanks de verdrietige aanleiding met de bijbehorende ‘blauwe plekken’ was het een waardevolle ervaring. Ik mocht anderhalf jaar met de wijkgemeente mee oplopen en bijdragen aan de doorstart met een groeiende ruimte voor de ‘Kidsclub’. Ik mocht aanschuiven bij het maandelijkse overleg van voorgangers met altijd boeiende gesprekken over het inspelen op de uitdagingen van een grote stad in een dynamische tijd. Ik mocht naast de ‘gewone’ dingen als vergaderen, een enkele keer voorgaan of een pastoraal gesprek voeren, ook gewoon meegenieten van de culinaire kwaliteiten van heel wat gemeenteleden. Want soep kunnen koken en baksels aanleveren wordt ook steeds belangrijker in de kerk, als je het organiseren van laagdrempelige ontmoetingen door de weeks en op zondag belangrijk vindt.
Voorzitter Jan verzorgde een mooie terugblik, waarbij hij onder meer even ophaalde dat ik graag met duplo speel. Nooit bij stil gestaan dat je dat tegenwoordig ook in groen hebt. De kleur van leven, dat mij nog voor lang werd toegewenst en dat ik omgekeerd De Bron toewens. De eindstreep in verband met emeritaat en verhuizing lag onverbiddelijk vast. Maar mogelijk komt het binnenkort tot een voordracht van een nieuwe voorganger, en dan nu voor ‘vast’. Ik wens ‘De Bron’ toe dat het lukt om de komende jaren verder vorm te geven aan het verlangen om van betekenis te zijn voor de bewoners van Beijum, Van Starkenborgh en de Hunze, als warme gemeenschap van geloof, hoop en liefde, geïnspireerd door een kostbare Boodschap.

Ds. Harmen Jansen, Drachten.