Jacobsladder

Appie Wijma op zijn camping Polemonium in OpendeCamping Polemonium (Jacobsladder) van Appie Wijma in Opende is het goede doel van de 40-dagen tijd van De Bron. Hij was aanwezig op 20 maart bij een sobere maaltijd. Hij vertelde over de achtergrond van zijn initiatief in relatie tot de 40-dagen tijd. “Velen gaan voor Pasen vasten en bewust worden bij het lijden van Jezus Christus. Als je in armoede leeft, houdt het met veertig dagen niet op. In veel gezinnen doen vaak de ouders het vasten. En de kinderen laten ze vaak buiten schot. Leef je echt in armoede, dan vast het hele gezin. Dit proces duurt bij sommige gezinnen wel enkele jaren. De boodschap van mijn Baas (God) Jezus is liefde. Dat hebben we gevierd met kerst en nu met Pasen. Dat houdt ook in: Pas op je naaste. Heeft uw naaste geen kleren, geef hem uw mantel. Heeft uw naaste geen eten, deel je eten. En jullie worden allemaal verzadigd. De verzadiging van liefde treft het hele lichaam. Door een broodkorst weg te geven heb je zelf niets minder, maar de ander heeft nog steeds een lege maag. Wij met z’n allen kunnen onze naaste die in armoede leeft helpen. Met z’n allen degenen die in armoede leven bewust Pasen laten vieren.

Leven in armoede is overleven. Leven in armoede is eenzaamheid, je trekt je terug. Geen geld voor uitjes, geen bazaar bij de kerk of school, voor lootjes is geen geld (1 lootje is 1 brood). Leven in armoede betekent vaak tijdens zulke dagen: verdriet. Laten wij dit jaar Pasen gaan vieren. Dat we alle armoede en verdriet op Goede Vrijdag met Jezus aan het kruis mogen meegeven. En dat voor iedereen de opstanding van Pasen gepaard mag gaan met voorspoed. Zodat we alle volgende Paasvieringen echt bewust mogen beleven. Daar kunnen we samen heel veel in betekenen. Dat is volgens mij de betekenis van Kerst en Pasen. Lieve mensen pas op elkaar, ook al ziet hij er niet uit. Volgens de Bijbel zag Johannes de Doper er niet uit. Maar was wel een grote vriend van Jezus.”
In eerste instantie begon de plantenkweker met vier ingerichte tentjes op een groot grasveld, maar inmiddels staat het bomvol tenten. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, vertelt Appie. Vanuit het hele land krijgt hij belletjes met de vraag van gezinnen of ze een weekje kunnen logeren. “Ik zeg gewoon: heb je weinig te besteden, dan ben je welkom.” Zelf geniet hij ook met volle teugen van zijn goedlopende camping: “Mensen zijn nog nooit op vakantie geweest. Dit is hun eerste keer en dat vergeten ze nooit meer. Ik gun gezinnen een zorgeloze week.”
Tenslotte zei hij over de naam Polemonium: “Ik droomde over het gevecht met God van Jacob en zijn ladder. Toen ik ontwaakte, bedacht ik dat Jacobsladder een mooie naam voor de camping zou zijn. Sta je van pure ellende/armoede onderaan de ladder dan kun je alleen maar naar boven. En sta je bovenaan, heb je het goed, dan kun je best een keer een trede naar beneden om elkaar te helpen!”
Geweldig om na Pasen namens u allen een mooi bedrag over te maken! Dank voor uw bijdrage.
Namens de werkgroep diakonie en met dank aan Harm en Betsy voor hun bijdrage vanuit de ‘40-dagen kalender’ groep: Christian Hulzebos